60 yılı aşkın tecrübe ile Imper Italia su izolasyonu ve çatı uygulamalarında yüksek seviyede bilgi birikimi ve beceriler edinmiştir. Bitümlü/polimer membran üretimi Imper Italia'ya sektörde liderlik getirmiş ve sentetik membranların (tekno-polimerler, ileri seviye polimerler) araştırma ve geliştirme süreçlerine katkı sağlamıştır. En son polimerizasyon süreci işlem görmemiş ethylene propileni, polipropilen tabanı ile birleştirilmesini sağlamış ve TPO/FPA meydana gelmiştir, (Flexible Polypropylene Alloy) yüksek esneklik değerlerine sahip, tesirsiz, geleneksel elastomerlerin yüksek performansı ile birlikte ısı ile kaynatılabilme olanağı sağlamaktadır.

Son araştırmalar müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik sistemler geliştirirken aynı zamanda çevresel faktörlere de özen göstermeye odaklanmıştır. Bu araştırmalar Imper Italia Rubberfuse departmanındaki teknisyenlerin Sıntofoil serisini geliştirmelerini sağlamıştır. Sıntofoil serisi yeni nesil bir sentetik su izolasyon membranıdır. Elastomerik-termoplastik polimer sayesinde spesifik özelliklere sahip Sıntofoıl membranlar her türlü su izolasyonuna uygundur.
Üstün gelen ana özellikleri şu şekildedir:

  • Uygulama Kolaylığı: Sıntofoil'in poliolefin özellikleri üst üste bindirilen membranların kaynatılmasını kolay kılar.
  • Yüksek Yıpranma Direnci: Kimyasal olarak tesirsiz ve plastikleştirici içermeyen Sintofoil uzun süreler boyunca ilk günkü gibi kalır.
  • Çevreyle Dost ve Tamamen Geri Dönüştürülebilir: Sıntofoilin yapısındaki ana polimer yalnızca karbon ve oksijenden oluşmaktadır. Klorin, kurşun ve diğer ağır metaller gibi çevre kirletici elementler içermez.
  • Diğer Bitümlü ve Benzeri Ürünlerle Uyumluluk: Sintofoil membranların içerisinde bulunan elastomerize poliolefin daha öncesinde yıllarca Imper Polymer-Modified Bitümlü membranların içerisinde kullanılmıştır.

RUBBERFUSE SİSTEM KONSEPTİ

Rubberfuse konseptinin amacı Sintofoil membranın öne çıkan özelliklerini daha da geliştirmek ve bunları spesifik kullanım amaçları doğrultusunda çeşitli aksesuarlarla destekleyerek farklı tipteki yapıların su izolasyon uygulamalarına gerekli ekipmanı sağlayabilmektir.

  • Membran lamineli baskı çıtası, sonlandırmalar, bağlantılari fikslemeler, su yolları.
  • Çeşitli köşeler, boru contaları, çatı giderleri ve dekoratif profiller Rubberfuse bileşenlerinden meydana getirilmektedir.
  • FB SF Yapıştırıcı: Sintofoil FB membranı çeşitli yüzeylerle bir araya getirmek için için kullanılan çözücü içermeyen yapıştırıcı.
  • Sac/Alt Yapı Yapıştırıcısı: Dikey bölgeler ve detaylar için çözücü temelli sentetik kauçuk yapıştırıcı.
  • Fuseprep Plus: Kirli veya açıkta kalmış Sintofoil membranı kaynatmaya uygun hale getirmek için temizlemeye yarayan temizleyici sıvı.
  • Mekanik sonlandırmalar için Su Tutucu Mastik Mastik ve Dolgu Macunu
  • Standard "kitleme" ve Termal Kapama fikslemeleri.
  • Darbe direnci yüksek yürüme yolları.

RUBBERFUSE ONAYLI UYGULAMACILAR

Rubberfuse'un temel pazarlama anlayışı yüksek kalite üzerine kuruludur. Bu, yapılan uygulamaların eğitimli ve tecrübeli personeller tarafından gerçekleştirilmesini gerektirir. Rubberfuse sistemler yalnızca "AA" Rubberfuse belgesine sahip yetkili uygulamacılar tarafından yapılabilir.

1. "AA" Rubberfuse belgesine sahip olabilmek için;
- Rubberfuse Eğitim Merkezindeki Teknik pratik eğitim süreçlerine aktif olarak katılınılması gereklidir
- ve teknik eğitimi izleyen süreçteki ilk başarılı saha uygulamasının tamamlanması zorunludur.
2. Optimal yeterlilik koşullarının sağlanıp sağnmadığının kontrolü Rubberfuse teknik saha temsilcilerinin sorumluluğundadır.
3. Onay belgeleri de önem taşımaktadır;

- pratik eğitim sonrası sertifika verilmektedir.
- eğitim sonrası ilk başarılı uygulama gerçekleştirildiğinde ve bu uygulama Rubberfuse temsilcilerince onaylandığında uygulamacılar rozet almaya hak kazanır. Rozette şahsın ismi ve fotoğrafı, firmanın ismi (şahsın bağlı olduğu firma) ve geçerlilik tarihi bulunur.
4. Rozetin geçerlilik süresi dolduğunda ve yenileme gerektiğinde. Rubberfuse, rozete sahip olunan süreçte uygulamacı tarafından yapılmış uygulamaların uygunluğunu kontrol eder ve bu süreçte herhangi bir proje gerçekleştirilmemişse rozet iptal edilir ve geri verilebilmesi için uygulamacının tekrar eğitim alınması gerekebilir.

 

 

1. SINTOFOIL MEMBRAN BİLGİSİ
1. SINTOFOIL MEMBRAN BİLGİSİ

1.1. Bileşim
Sintofoil TPO/FPA (flexible polpropilene alloy) membranlar, işlenmemiş etilen propilen kauçuğun, propilen tabanla birleştirilmesi ile oluşan granüllerin sıkıştırılması ile meydana gelir. Bir veya birden fazla katmanın değişik seviyelerde ve yoğunluklarda bir araya getirilmesi ile oluşur. Tam olarak entegre olmuş kauçuk bileşen Sintofoil membrana mekanik sertlik ve plastikleştiricilerin kullanımına ihtiyaç duymadan yüksek esneklik kazandırır. Sonuç inşaat sektörünün ihtiyacı olan uzun süre dayanımlı materyal gereksiniminin karşılanması. Çatı uygulamaları veya kaplamalarda Sintofoil membranlar geleneksel materyallere göre yüksek fiyat/performans oranına sahiplerdir.

1.2. Paketleme
Sintofoil membranlar standard rulo ölçülerinde üretilmektedir 2.10 m x 25 m ve 1.50 m x 30 m, 1.2 mm kalınlıkta. Diğer boyut ve kalınlıklar özel siparişlere tabidir.
Her rulo ambalajla sarılıdır. Rulolar istiflenebilir paletlere konulmaktadır. 18 ea rulo/palet (1.2 mm ST ve 1.2 mm RG) ve 14 ea rulo/palet (1.2 mm FB ve 1.5 mm ST, FB & RG).
Tüm rulo ve paletlerde ürün tipi, ağırlık, rulo boyu, kalınlık, üretim tarihi ve parti no gibi bilgilerin yer aldığı bir ürün etiketi bulunur.
Not: Sintofoil membranlar paletlerle teslim edilmektedir. Rulolar serin, kuru ve temiz bir bölgede depolanmalı eğer ruloların kapalı bir yerde korunması mümkün değilse rulolar uygulama zamanına kadar paketlerden çıkarılmamalıdır.

1.3. Kaynatılabilirlik
Sintofoil membranların kaynatılması son derece kolay ve güvenlidir. Kaynak yapılmasına imkân veren sıcaklık aralığı Sintofoil membranlarda diğer sentetik materyallere göre oldukça geniştir. Kaynatma koşulları aşağıda gösterilmiştir:

1.4. Membranın Açıkta Bekletilmesi
Plastikleştirici içermeyen kimyasal yapısının kendine özgü saflığı sayesinde, Sintofoil membran geleneksel membranlara kıyasla toz ve hava yoluyla taşınan kirletici etmenlerden çok az etkilenir ve uzun süre açıkta kalsa bile ilk günkü kolaylıkta kaynatılabilir. Yine de tecrübeye dayanarak hava etkisiyle zarar gören membranın kaynatılması Imper Italia/Rubberfuse Division tarafından geliştirilen prosedürlere sadık kalındığı takdirde membran uygulamaları oldukça kolaylaşır.
 

2. EKİPMAN
2. EKİPMAN

Ön Not
Kaynak ekipmanlarının düzgün koşullarda saklanması, bakımlarının düzenli olarak yapılması önemlidir. Düzenli temizlik ve ısı kontrolü tavsiye edilir.

2.1. Otomatik Kaynak Makineleri - Çift Kaynak
Saha tecrübelerinde gözlemlendiği üzere uygulamalarda en iyi sonuçlar bu tip ekipmanla elde edilmektedir. Yine de membran tabakaları birbirine kaynatılırken baskı uygulandığı için bu tip ekipman yalnızca gevşek serilmiş sistemler için uygundur. Kaynak kalınlığının minimum genişliği:

Çift kaynak ekipmanı kaplamalarda basınç kontrolü gerektiğinde kullanılmaktadır. Baskı silindirleri arasında 10 mm veya 15 mm aralık bulunmalıdır. Kaynatma işlemi tek seferde gerçekleştirilmelidir. Membranlar için minimum bini payı:

2.2.    Otomatik Kaynak Makineleri - Tek Kaynak
Bu tip ekipmanlar özellikle mekanik olarak sabitlenmiş sistemler için uygundur ancak 10%'luk eğim değerini aşmayan diğer tüm çatı uygulamaları ve kaplamalarda da kullanılabilir. Üst katman alt katmana ısı yardımı ile kaynatılır, sonrasında makine sürülerek kaynak boyunca ilerlenir. Tavsiye edilen minimum kaynak genişliği 30 mm'dir. Kaynatma işlemi tek seferde gerçekleştirilir. Membranlar için minimum bini payı:

2.3.    El Kaynak Makinesi
Saha tecrübelerinde gözlemlendiği üzere el kaynak makinesi kullanımı nozul'un sıcaklığını ayarlamayı kolaylaştırması bakımından kullanışlıdır. Tavsiye edilen minimum kaynak genişliği minimum 30mm'dir. (40 mm Nozul kullanarak)

2.4.    Ekipman Özellikleri
Otomatik Ekipman: Kendi yürüyen ekipman kontrol kanalı olsun veya olmasın çeşitli genişliklerde kaynak imkânı sağlamaktadır. Dış hava sıcaklığı ölçer, hız kontroleri ve basınç ölçer cihazlarla donatılmıştır.
2.5.    Diğer Araçlar
- 600°C'ye kadar ölçüm yapabilen termometre
- 20 mm nozul
- 40 mm nozul
- 60° derecelik nozul
- 90° derecelik nozul
- El kaynak işlemi için 30 mm genişliğinde FTPE baskı merdanesi (mavi)
- 8 mm pirinç merdane
- Kontrol kancası
- Tel fırça (Nozulu ve hava girişini temizlemek için)
- 3 x 2.5 uzatma kablosu
- Hizalama için ağırlık plakaları
- Taşınabilir jeneratör (ihtiyaç halinde)
- Standard çatı ve kaplama uygulamaları ekipmanları
- Yapıştırma parapetler için 50 mm genişliğinde kauçuk baskı merdanesi (kırmızı)

 

3. UYGULAMA
3. UYGULAMA
Ön Not
Çatılardaki normal su izolasyon uygulamalarında uygulama alanının şu şartları sağlanması önemlidir; yüzey kuru, temiz ve membrana zarar verebilecek girinti çıkıntılardan arındırılmış olmalıdır, Yağmur, kar, sis gibi ıslak veya aşırı nemli hava koşulları uygulama için elverişli değildir. 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda Rubberfuse Teknik Ekibi gözetiminde uygulama yapılabilir. Membranlar uygulama sırasına kadar orijinal ambalajında kapalı tutulmalıdır.
  • Günlük kullanım miktarına göre membranlar paketten çıkarıp serilmelidir.
  • Kaynak bölgesi temiz ve kuru olmalıdır.
  • Uygulama için en iyi ayarlamarı elde edebilmek adına deneme çalışmaları gerçekleştirilmelidir.Ekipmanı çalıştırdıktan sonra makinenin yeterli sıcaklığa gelmesi için bir süre bekleyin. Makineyi kapatmadan önce sıcaklığın düşmesini bekleyin.
  • Faydalı Bilgi: Eğer termometreniz yoksa bir parça karton kullanın. Isıtıldığında alev almadan koyu kahverengiye dönüyorsa sıcaklığı yaklaşık 300-350 derece arasında demektir.

3.1 El Kaynağı
Uygulama sırasında eğer imkanlar dahilindeyse el kaynak makinesi yerine otomatik makine kullanımı tercih edilmelidir. Kaynak bölgesi kuru ve temiz olmalıdır. Kaynak yapılacak bölge dışarda kaldığından dolayı okside olmuşsa tarif edildiği gibi temizlenmelidir. (bkz. 6.2.) Düzgünce gerçekleştirilmiş kaynak uygulamaları ısı, hız ve basıncın ortak ilişkisinden meydana gelmiştir. Bu kombinasyon en iyi şekilde otomatik kaynak makineleri tarafından elde edilmektedir. El kaynak makinelerinin kullanımı, detay işlerinde veya otomatik makinelerin kullanımına imkân vermeyen uygulamalarda tavsiye edilmektedir.

Saha tecrübelerinden edinilen bilgilere göre en iyi kaynak performansı aşağıdaki ayarlarda elde edilmektedir:

Aşağıda belirtildiği üzere membranın üst üste bindirilmesi için gereken minimum genişliğe 20 mm'lik emniyet marjı dahildir. Bu marj, üst üste gelen tabakaların ilk hizalamasından sonra tabaka hareketi nedeniyle bini payında yetersizliğin önlenmesi için önerilir.

Kaynatma Üç Aşamada Gerçekleştirilir:

Adım 1:

Kaynak yapılmadan önce iki parça birbirine tutturulur.

Adım 2:

Ön Kaynak: Bitiş noktasındaki kaynak yapılmadan önce iç kısımlar kaynatılır.

Adım 3:

Kenar kısımların son esas kaynağı. (min. 30 mm)

iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Uygulama sırasında membrana merdane ile baskı uygulanması önemlidir. Isı ve merdane kaynak güzergahına 45 derece açı ile tutulmalıdır. Merdane her zaman yatay konumda tutulmalıdır.

Sintofoil RG membran kullanılması durumunda, iyi çatı kaplama uygulamaları ve UEAtc yönergeleri, takviyenin dikiş kenarında açıkta bırakılmasından kaçınılmasını önerir. Membran bu amaçla homojen uzun kenarlı olarak imal edilmektedir. Kesme gerekliyse, açık donatı ile kenar bindirme membranının altına döşenecektir. Kısa kenardaki rulonun sonunda, bindirme bir ST membran şeridi ile kaplanacaktır.

T kesişmesi meydana geldiğinde oluşabilecek kılcal damarları önlemek amacıyla dikişin ortasından merdane ile bastırılır. Bu işlem 8mm pirinç merdane kullanılarak gerçekleştirilir. (bkz. 2.5.)